پمپ‌های خورشیدی نیازی برای چاه‌های شالیزاری مازندران

وام و تسهیلات


توضیحات بیشتر

در حالی برقی کردن چاه های اراضی شالیزاری در برخی از شهرهای مازندران همانند بابل از هفتم آذرماه جاری وارد مرحله اجرایی شد که صاحبنظران اجرای این طرح را با توجه به ناترازی برق به صلاح کشور نمی دانند.

از سوی دیگر تامین سوخت فسیلی برای کشاورزان و دولت به یک چالش درد سر سازی تبدیل شد که هر ساله به یک دغدغه جدی از سوی کشاورزان مطرح می شود تا جایی که این مشکل در تریبون های نمایندگان مجلس بازگو می شود.

کارشناسان صنعت برق بر این باورند این مشکل باید به گونه ای گره گشایی شود که چالش های ناترازی برق را برای شهروندان ساکن در شهر و روستا بیشتر نکند.

برنج سرش در آتش و پایش در آب است

همان‌گونه که از این ضرب المثل مشخص است برنج در اوج فصل گرما کشت می شود و زمانی این محصول کیفی و پرمحصول خواهد بود که از یک طرف شدت گرما در اوج باشد و از سوی دیگر آب کافی در اراضی شالیزاری موجود باشد.

کارشناسان حوزه انرژی های تجدید پذیر بر این باورند با توجه به این که اوج کشت برنج در فصل تیر و مردادماه است برقی کردن چاه های کشاورزی ناترازی برق را به شدت افزایش خواهد داد و اجرای این طرح با روش فعلی گره گشا نخواهد بود.

برقی کردن چاه‌های کشاورزی چند سالی است که به عنوان یک راه حل برای درمان عدم استفاده از سوخت‌های فسیلی و جایگزینی پمپ‌های دیزلی و بنزینی با پمپ‌های الکتریکی مطرح می‌شود. به طور قطع کاربری پمپ‌های الکتریکی برای کشاورزان مازندران بسیار آسان‌تر از پمپ‌های دیزلی و بنزینی است.

تامین هر روزه سوخت و هزینه تعمیر و نگهداری این پمپ‌ها به عنوان یکی از دغدغه کشاورزان در فصل آبیاری محسوب می شود. از سوی دیگر دولت و مدیران دولتی دیگر نیاز به تعیین ساز و کاری برای تامین این سوخت و جلوگیری از سوء استفاده از سوختهای ارزان قیمت را ندارند

صاحب‌نظران بر این باورند با در نظر گرفتن این مساله که زمان آبیاری در مازندران در بیشینه گرما قرار دارد، پس در حالی‌که با ناترازی تولید برق مواجه هستیم با توسعه چاه‌های برقی این بحران عمیق‌تر خواهد شد چون بعضی از فیدرهای فشارمتوسط و پست‌های فوق توزیع با افزایش بار روبه رو خواهند بود.

کارشناسان می گویند وضعیت بار موجود فیدرها و وضعیت آینده آنها در کوتاه مدت و بلند مدت با توجه به برقدار شدن چاه‌ و چاه‌های فاقد برق که طی سال‌های آتی برقرار خواهند شد می بایست مورد بررسی قرار گیرد.

خورشید یک منبع انرژی پایان‌ناپذیر است که با آن می‌شود انرژی پاک تولید کرد به همین دلیل از نور خورشید می‌توان برای تولید برق در جهت آبیاری اراضی کشاورزی، گرمایش، روشنایی و خنک کردن خانه‌ها و ساختمان‌ها، گرم کردن آب و انواع فرآیندهای صنعتی استفاده کرد.

پمپ خورشیدی گزینه مناسب

دکتری مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی اظهار کرد: پمپ‌های خورشیدی یکی از راهکارهای فناورانه برای تامین برق مورد نیاز برای آبیاری باغات و مزارع برنج مازندران خواهد بود.

مهدی هدایت پور گفت: پمپ‌های خورشیدی انرژی مورد نیاز خود را از پنل‌های خورشیدی دریافت و انرژی دریافتی مستقیم به پمپ‌ها منتقل و این پمپ‌ها آب را به داخل مزارع می‌رساند.

وی ادامه داد: نمونه این فناوری را کشورهایی مانند هندوستان، ترکیه و اسپانیا به خوبی توسعه داده‌اند و با توجه به مزیت‌های پمپ خورشیدی بهترین گزینه برای آبیاری مزارع برنج و باغات در مازندران استفاده از پمپ‌های خورشیدی است.

متخصص تولید انرژی خورشیدی با بیان این مطلب که هر چقدر تابش آفتاب در فصل‌های گرم سال در مازندران بیشتر باشد نیاز گیاه به آب بیشتر می‌شود، اظهار کرد: در همین راستا هر چقدر میزان تابش خورشید بیشتر شود، انرژی خورشیدی بیشتری برای تامین برق چاه های کشاورزی وجود خواهد داشت.

هدایت پور گفت: این فناوری به طور کامل پاک و سازگار با محیط زیست بوده و نیاز به نصب ترانس و خطوط انتقال برق در اراضی شالیزاری مازندران نیست.

دکتری مهندسی مکانیک گرایش تبدیل انرژی گفت: دولت می تواند با تخصیص برخی بسته های حمایتی و یارانه ها کشاورزان مازندران را در استفاده از این فناوری مشتاق گند.

وی تصریح کرد: با توجه به ظرفیت های ممتاز دانشگاه های مازندران نقش آنها در این زمینه به منظور توسعه فناوری پمپ خورشیدی بسیار اثر بخش است.

طبق آمار رسمی حدود ۲۰ درصد اشتغال استان مازندران در حوزه کشاورزی است، یعنی اگر به حفظ زمین های کشاورزی بی توجهی شود، علاوه به خطر افتادن امنیت غذایی، اشتغال در این بخش نیز دچار چالش خواهد شد.

بر اساس آمارهای رسمی سفره رنگین ۸۵ میلیون جمیعت کشور را کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی تامین می کنند و در این بین نقش مازندران که ۴۰۰ هزار کشاورز آن حدود هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تن محصولات مختلف کشاورزی تولید می کنند، یعنی این خطه شمالی به لحاظ امنیت غذایی در کشور نقش محوری دارد.

مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار اراضی زراعی و باغی است. طبق آمار رسمی هر ساله به طور متوسط ۲۱۵ هزار هکتار از زمین های کشاروزی مازندران زیر کشت برنج می رود و این استان با تامین بیش از ۴۲ درصد برنج سفید کشور، رتبه اول را دارد.

طرح توجیهی کسب و کار

---------------------------------

نیروگاه خورشیدی، طرح توجیهی نیروگاه خورشیدی ،هزینه راه اندازی نیروگاه خورشیدی ، شرایط وام نیروگاه خورشیدی


لیست مقالات

آخرین محصولات