جلسه پزشکیان با وزرای نیرو، نفت و صنعت جهت پیگیری تجدیدپذیرها
وام و تسهیلات
وام و تسهیلات
مسعود پزشکیان عصر روز جمعه با حضور در وزارت کشور، در جلسهای با حضور وزرای کشور، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت، معاونان ذیربط و استاندار تهران در جریان آخرین وضعیت تولید و تامین انرژی، مدیریت بهینه ناترازیها و برنامههای مقابله با آلودگی هوا در کلان شهرها قرار گرفت.
در این جلسه رئیس جمهور توجه توأمان به بخش تولید و مصارف خانگی، لزوم صرفهجویی در مصرف و تامین ذخایر به ویژه برای روزهای سرد را مورد تاکید قرار داد و مدیران دستگاههای ذیربط را به مدیریت هوشمندانه تولید و مصرف توصیه کرد.
مسئولان مربوطه نیز در این جلسه گزارشهایی از آخرین وضعیت تولید و تامین انرژی و راهکارهای مدیریت ناترازیهای موجود و مراقبت از سلامت مردم در شرایط آلودگی هوا را ارائه کردند.
رئیس جمهور در این جلسه با اشاره به ریشههای به وجود آمدن ناترازی انرژی اظهار داشت: با آسیبشناسی صورت گرفته، تولید انرژی پاک در دستور کار قرار گرفته و بنده شخصا روند اجرای این برنامه را پیگیری خواهم کرد و از مسئولان اجرای طرح میخواهم که هر جا مانع یا مشکلی پیشروی آن بود، موضوع را به شکل مستقیم با بنده مطرح کنند.
پزشکیان همه مصرف کنندگان در بخشهای مختلف را به رعایت حداکثری راهکارهای صرفهجویی، برای تامین پایدار انرژی مورد نیاز دعوت کرد.
دعوت ساتبا از سرمایه گذاران برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر ایران
سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا) بهمنظور رفع ناترازی برق، در برنامههای کوتاه و میانمدت از علاقهمندان به سرمایهگذاری در احداث نیروگاههای تجدیدپذیر دعوت به همکاری کرده و در همین راستا و برای حل مسایل پیش روی سرمایه گذاران و فعالان صنعت تجدیدپذیر در قالب مصوبه اصلاح آیین نامه رفع موانع تولید انرژیهای تجدیدپذیر در آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به تسهیل فرایند و رفع موانع احتمالی اقدام کرده است.
بر طبق اطلاعیه شماره (۱) ساتبا، منابع مالی مورد نیاز جهت سرمایهگذاری از مسیرهای خطوط اعتباری موجود و یا بهرهمندی از تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملّی قابل تخصیص است و صندوق توسعه ملّی نیز برای حمایت از تامین مالی نیروگاههای تجدیدپذیر آمادگی کامل خود را اعلام کرده است.
ساتبا به منظور شناسایی و ارزیابی واجدان شرایط و در راستای تسریع در انجام بررسیهای لازم و نهایی کردن فرایند مذاکرات قراردادی از علاقهمندان به مشارکت در این مهم تقاضا دارد نسبت به ارائه مدارک و مستندات اقدام کنند و در صورت نیاز به معرفی به بانکها، ساتبا نسبت به صدور موافقت اصولی/ نامه معرفی برای متقاضیان واجد شرایط اقدام خواهد کرد.
فهرست مدارک و اطلاعاتی که از سوی متقاضیان سرمایهگذاری باید ارائه شود شامل:
۱- احراز توانمندی متقاضی برای سرمایهگذاری، متناسب با ظرفیت مورد درخواست و حداقل به میزان ۵۰ مگاوات
۲- پیشنهاد نحوه تأمین مالی (خطوط اعتباری و یا تسهیلات صندوق توسعه ملّی)
۳- انتخاب و اعلام چگونگی فروش و یا مصرف برق حاصل از احداث نیروگاه بهصورت شفاف و بر اساس یکی از روشهای فروش برق در بازار بورس سبز، تهاتر و مصرف صنایع، مصرف رمزارزها، صادرات برق (با احداث خطوط انتقال جدید) و یا سبدی از موارد اشاره شده
۴- اعلام آمادگی رسمی متقاضی مبنی بر توانایی تأمین هزینههای ریالی طرح اعم از سهم آورده، هزینههای بازرگانی و مهندسی و سایر هزینههای مرتبط با فرایند تأمین مالی و سرمایهگذاری (مطابق ضوابط و مقررات)
۵- ارائه نامه اعلام علاقهمندی بانک عامل برای پذیرش طرح
۶- ارائه شیوه و مستندات تأمین وثائق و تضامین موردنیاز از سوی متقاضی برای اخذ موافقت و پذیرش طرح از سوی بانکهای عامل
۷- معرفی شرکتهای همکار داخلی و یا خارجی برای طی نمودن فرایند تأمین مالی، تأمین تجهیزات و احداث نیروگاه
۸- معرفی اراضی تحت مالکیت متقاضی (در صورت وجود)
ساتبا آمادگی دارد پس از بررسی و ارزیابی مدارک، شرایط مشارکت متقاضیان در این اقدام ملّی را در چارچوب قوانین و مقررات فراهم کند و در صورت نیاز، نسبت به تسهیل مقررات مبادرت ورزد، اما اقداماتی که از سوی ساتبا در راستای تسهیل و تسریع در فرایند سرمایهگذاری انجام خواهد شد، شامل همکاری با متقاضی در انتخاب زمین و اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح، همکاری در اخذ مجوز اتصال به شبکه از شرکت توانیر، صدور پروانه احداث، همکاری با متقاضی در اخذ مجوز زیستمحیطی، انعقاد قرارداد با متقاضی بر اساس رویکرد اتخاذی– (موضوع بند ۴)، همکاری در تنظیم مدارک بهمنظور اخذ مجوز شورای اقتصاد، همکاری در اخذ تسهیلات از صندوق توسعه ملّی (در صورت انتخاب متقاضی برای استفاده از این روش) و همکاری با متقاضی بهمنظور اخذ مجوزهای لازم برای تأمین تجهیزات موردنیاز طرح است.
نیروگاه خورشیدی، یک تأسیسات تولید انرژی است که از انرژی تابشی خورشید برای تولید برق استفاده میکند. این نیروگاهها معمولاً از پنلهای خورشیدی یا سلولهای فتوولتائیک (PV) برای تبدیل نور خورشید به برق استفاده میکنند. در این فرآیند، نور خورشید با برخورد به سلولهای فتوولتائیک، الکتریسیته تولید میکند.
انواع نیروگاههای خورشیدی:
1. نیروگاههای خورشیدی فتوولتائیک (PV): این نیروگاهها از پنلهای خورشیدی استفاده میکنند که به طور مستقیم نور خورشید را به برق تبدیل میکنند. این نوع نیروگاهها میتوانند در مقیاسهای مختلف، از سیستمهای خانگی تا نیروگاههای بزرگ تجاری، استفاده شوند.
2. نیروگاههای خورشیدی متمرکز (CSP): این نیروگاهها از آینهها یا لنزهای بزرگ برای متمرکز کردن نور خورشید بر روی یک نقطه خاص استفاده میکنند تا حرارت تولید کنند. سپس از این حرارت برای تولید بخار و در نتیجه تولید برق استفاده میشود.
مزایای نیروگاههای خورشیدی:
• پایداری محیط زیستی: تولید انرژی از خورشید باعث انتشار کمترین میزان آلایندهها میشود و به حفظ محیط زیست کمک میکند.
• منابع نامحدود: خورشید یک منبع انرژی تقریباً نامحدود و رایگان است.
• هزینههای نگهداری کم: پس از نصب اولیه، هزینههای عملیاتی و نگهداری نیروگاههای خورشیدی بسیار کم است.
با توجه به کاهش هزینههای تولید و نصب پنلهای خورشیدی در سالهای اخیر، استفاده از این نیروگاهها در حال گسترش است و بسیاری از کشورها به سمت استفاده از انرژی خورشیدی به عنوان یکی از منابع اصلی تولید برق حرکت میکنند.