موتور خشک (استفادهنشده و تازهنفس) رونق مسکن
وام و تسهیلات
وام و تسهیلات
یک بازار بکر کنار بانکهای پرداختکننده «وام خرید مسکن» است که بهخاطر «سود دستوری»، خانهاولیها از امکانات آن محروم ماندهاند.
بازار «اوراق رهنی» با ظرفیت بالای ۴۰۰ همت (با توجه به مانده تسهیلات مسکن) میتواند منابع جدیدی برای بانکها ایجاد کند و به رونق بخش مسکن منجر شود. نبود آن، عمق بازار وام و تسهیلات مسکن ایران را به کمتر از نصف آمریکا کاهش داده است.
بازار دست نخورده «اوراق رهنی» با ظرفیت «وام دهی به خریداران مسکن معادل ۱.۷ برابر کل تسهیلاتی که توسط بانکها سال گذشته به این بخش پرداخت شد»، مقابل بازار رکودزده خرید خانه وجود دارد، اما «سیاست دستوری مرتبط با نرخ سود»، اتصال این دو به یکدیگر را غیرممکن کرده است.
«اوراق رهنی»، شیوه رایج و متعارف در کشورهای توسعه یافته برای تامین مالی بخش مسکن است بهطوری که با استفاده از این امکان از طریق پیوند بازار مسکن و بازار سرمایه، «منابع مالی باکیفیت و پایدار در اختیار بانکهای پرداخت وام مسکن» قرار میگیرد و در نتیجه، با «شارژ مالی پایدار خانه اولی ها»، بازارهای معاملات خرید و ساخت مسکن رونق پیدا میکند.
نرخ «سود دستوری» پایینتر از قیمت تمام شده منابع برای بانکهای پرداختکننده وام مسکن، «ریسک بالای پرداخت وام بلندمدت خرید خانه» با نرخ سود مصوب با توجه به تغییرات نرخ سود توسط شورای پول و اعتبار در طول سالهای آتی و همچنین وجود «تورم عمومی سالانه» در سطح بسیار بالاتر از سود وام و انتظارات تورمی، سه مانع بزرگ مقابل بازار «اوراق رهنی» است که اثر آنها ابتدا باعث «پایین بودن سهم وام بانکی در تامین مالی مسکن» شده و سپس، «امکان انتشار اوراق رهنی با سود جذاب بازارپذیر در بازار سرمایه» را سلب کرده است.
«اوراق رهنی» به پشتوانه وامهای مسکن پرداخت شده، منتشر و در بازار سرمایه عرضه میشود تا با منابع حاصل از فروش این اوراق، تسهیلات پرداختی تبدیل به منابع نقد جدید شده و به بانک برگردد. در نتیجه، بانکها با این چرخه میتوانند زودتر از روند طولانی بازپرداخت تسهیلات مسکن، به منابع برسند و ریسکهای «تورم بالا»، «تغییر نرخ سود در بلندمدت» و همچنین «ریسک نقدینگی» را برای خود کاهش میدهند.
بازار وام مسکن آمریکا، یک نمونه موفق در «بهره گیری از ظرفیت اوراق رهنی» است. در این بازار، ارزش اوراق رهنی، ۲۲.۵درصد از کل ارزش بازار سرمایه این کشور را دربرمیگیرد که نشان دهنده عمق بازار اوراق رهنی در آنجاست. در ایران، اما فقط یکسال -اواخر دهه ۹۰- به میزان ۱۳۰۰ میلیارد تومان اوراق رهنی منتشر شد که همان زمان، سهم آن از ارزش بازار سرمایه کشورمان، در حد صفر (۰.۰۲ درصد) بود.
این تفاوت نجومی بین ایران و آمریکا در به خدمت گرفتن بازار «اوراق رهنی» برای تامین مالی مسکن، «عمق بازار تسهیلات رهنی» در ایران را کم کرده است.
نحوه دریافت وام و تسهیلات از صندوق توسعه ملی
یک شاخص تحت عنوان «عمق بازار وام مسکن» وجود دارد که بر اساس آن، «کارکرد نظام تامین مالی مسکن» در بازار مسکن را مورد سنجش قرار میدهد. این شاخص که از نسبت «مانده تسهیلات مسکن به تولید ناخالص داخلی» محاسبه میشود در ایران حدود ۲۲ درصد و در آمریکا ۵۱ درصد است. علت پایین بودن عمق این بازار در کشورمان، محرومیت در استفاده از ظرفیت بازار اوراق رهنی است.
در حال حاضر مانده وامهای خرید مسکن (میزان تسهیلاتی که در سالهای اخیر بانکی به خریداران خانه پرداخت کرده است) چیزی در حدود ۴۵۳ همت است. این رقم در مقایسه با ۲۶۰ همتی که سال گذشته کل بانکها به کل بخش مسکن پرداخت کردند، ۱.۷ برابر است و نشان میدهد، اگر بخشی از این مانده به «اوراق رهنی» تبدیل شود، ظرفیت وام دهی به بخش مسکن دست کم دو برابر وضع موجود خواهد شد.
مرکز پژوهشهای مجلس کلید استفاده از بازار اوراق رهنی در نقش «موتور خشک (استفادهنشده و تازهنفس) رونق مسکن» را «جذاب سازی نرخ سود این اوراق با استفاده از یارانه صندوق ملی مسکن» معرفی کرده است.
در حال حاضر، چون که سود وامهای خرید مسکن پرداختشده حدود ۲۰درصد است، انتشار اوراق به پشتوانه این تسهیلات، جذابیت لازم را برای سرمایهگذاری (خرید اوراق) در بازار سرمایه ندارد.
جهت سفارش ماشین آلات قیمت خط تولید و خط تولید آب معدنی در سایت سالینام با شماره های تامین کنندگان تماس بگیرید.