ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر در گرو واگذاری زمین

وام و تسهیلات


توضیحات بیشتر

رئیس سازمان امور اراضی گفت: یکی از مشکلات در بحث واگذاری زمین برای احداث نیروگاه انرژی تجدیدپذیر، استرداد آن در صورت عدم تعهد است.

ایران سرزمینی ۴ فصل بوده که یکی از مزیت‌های ما به شمار می‌رود. یکی از بستر مطلوب سرزمین ما کویر است که می‌توان برای تولید انرژی تجدیدپذیر مورد بهره برداری قرار گیرد.

از سوی دیگر فرسایش خاک و گسترش بیابان‌ها در کشور نگران کننده است. خاک زنده و بارور تضمین کننده امنیت غذایی و سلامت زیست بوم است.

به طور قطع یکی از فرصت‌های کویر تولید انرژی تجدیدپذیر با نصب پنل‌های خورشیدی است. یکی دیگر از کارکردهای این پنل‌ها نیز تثبیت خاک در این اراضی بیابانی است.

به گفته مدیرکل پیشین دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، موضوع استفاده از پنل‌های خورشیدی یکی از بهترین راهکارهای بهره برداری چند منظوره در کنترل عرصه‌های بیابانی و در عین حال ایجاد یک فعالیت اقتصادی است. از نظر کارشناسان فنی این حوزه، پنل‌های خورشیدی که در عرصه‌های بیابانی نصب می‌شوند خودشان از طریق مقاومت در برابر شرایط فرساینده باد، عملاً می‌توانند به عنوان یک بادشکن بسیار مؤثر عمل کنند.

همچنین سایه‌ای که در زیر آنها وجود دارد شرایط بسیار مناسبی را برای احیا پوشش گیاهی فراهم می‌کند و عملاً با هر ایستگاه یا مزرعه انرژی‌های خورشیدی که ایجاد می‌شود ما می‌توانیم زنجیره‌ای از ایجاد پوشش گیاهی و تولید علوفه و نیز تثبیت ماسه‌های روان و تثبیت گرد و غبار را انتظار داشته باشیم. از همین رو، پیشنهاد سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به طور روشن این بود که در این راستا هر چه سرمایه گذاری در مناطق خاص انجام شود عملاً با گسترش بیابان‌زایی مقابله شده است.

عدم تعهد سرمایه گذار به احداث نیروگاه و چالش استرداد اراضی

رضا افلاطونی، رئیس سازمان امور اراضی کشور درباره برنامه این سازمان در واگذاری اراضی و تأمین انرژی‌های تجدیدپذیر به خبرنگار مهر گفت: تأمین زمین برای نیروگاه‌های تجدیدپذیر در دو حوزه به پیشنهاد سازمان امور اراضی و وزارت جهاد کشاورزی، مصوبه دولت شد و به عنوان آئین نامه اجرایی ابلاغ شد.

وی افزود: در فرایند واگذاری زمین، صدور مجوز تغییر کاربری در اراضی که کشت و کار کمتری دارند برای احداث نیروگاه‌های انرژی‌های تجدید پذیر تسهیلگری شده و در کوتاه‌ترین زمان روند پیگیری و انجام می‌شود. در این راستا به اصلاحات هفده‌گانه برای واگذاری زمین برای ایجاد نیروگاه انرژی تجدیدپذیر نیاز بود که به دو اصلاح کاهش دادیم.

وی ادامه داد: فرایند واگذاری زمین در سازمان امور اراضی طوری طراحی شد که در کمتر از یک ماه واگذاری زمین انجام شود.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه سخنان به چالش این طرح اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات در بحث واگذاری زمین و راه اندازی نیروگاه انرژی تجدیدپذیر این است که وقتی زمین واگذار می‌شود و سرمایه گذار، کار انجام نمی‌دهد استرداد و پس گرفتن دوباره زمین برای سازمان دشوار است و با توجه به قوانین و مقررات موجود، کار را با مشکلاتی همراه کرده است.

وی اضافه کرد: بنابراین، به دولت پیشنهاد دادیم که به عنوان آئین نامه یا در صورت نیاز به عنوان قانون اصلاحاتی انجام شود؛ به این ترتیب اگر به سرمایه گذاری زمین برای احداث نیروگاه واگذار شد و در مدت مشخصی کار را انجام نداد، ما بتوانیم به ساده‌ترین روش ممکن، زمین را پس گرفته و به سرمایه گذار جدید واگذار کنیم.

رئیس سازمان امور اراضی کشور تصریح کرد: فرایند استرداد وقتی در فرایند دادرسی قوه قضائیه قرار می‌گیرد زمان بر است.

امسال ۳۱۰ هکتار زمین برای تولید انرژی تجدیدپذیر واگذار شد

این مسئول دولتی در پاسخ به این پرسش که امسال چقدر زمین برای احداث نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر واگذار شده است، عنوان کرد: این بحث از سال ۱۳۹۰ مطرح شد و تا سال ۱۳۹۴ که عملیاتی شد حدود ۱۷ هزار هکتار زمین واگذار شد اما اینکه در چند درصد این اراضی نیروگاه احداث شده و به بهره برداری رسیده باید از وزارت نیرو (ساتبا) پیگیری کرد. اطلاعات و گزارش‌های ما عدد و رقم بالایی را نشان نمی‌دهد.

رئیس سازمان امور اراضی کشور درباره آمار واگذاری زمین در سال جاری هم گفت: در ۷ ماهه امسال آنچه منتهی به انعقاد قرارداد شد ۲۲ مورد با مساحت ۳۱۰ هکتار بود که واگذاری انجام شد.

بیزینس پلن

نیروگاه خورشیدی، یک تأسیسات تولید انرژی است که از انرژی تابشی خورشید برای تولید برق استفاده می‌کند. این نیروگاه‌ها معمولاً از پنل‌های خورشیدی یا سلول‌های فتوولتائیک (PV) برای تبدیل نور خورشید به برق استفاده می‌کنند. در این فرآیند، نور خورشید با برخورد به سلول‌های فتوولتائیک، الکتریسیته تولید می‌کند.

انواع نیروگاه‌های خورشیدی:

          1.       نیروگاه‌های خورشیدی فتوولتائیک (PV): این نیروگاه‌ها از پنل‌های خورشیدی استفاده می‌کنند که به طور مستقیم نور خورشید را به برق تبدیل می‌کنند. این نوع نیروگاه‌ها می‌توانند در مقیاس‌های مختلف، از سیستم‌های خانگی تا نیروگاه‌های بزرگ تجاری، استفاده شوند.

          2.       نیروگاه‌های خورشیدی متمرکز (CSP): این نیروگاه‌ها از آینه‌ها یا لنزهای بزرگ برای متمرکز کردن نور خورشید بر روی یک نقطه خاص استفاده می‌کنند تا حرارت تولید کنند. سپس از این حرارت برای تولید بخار و در نتیجه تولید برق استفاده می‌شود.

هزینه راه اندازی نیروگاه خورشید


لیست مقالات

آخرین محصولات